به گزارش هاتف سیستان و بلوچستان،خوابیدن روی شنهای تمیز و زلزدن به آسمان پاک و آبی؛ بعد هم نشستن در شب کویر و رصد دباکبر و دباصغر و…» اینها امروز، تصور ذهنی خیلیها از کویر شده است درحالی که شاید تا ۱۰سال پیش، از کویر فرار میکردند و سفر به کویر را مساوی با مرگ میپنداشتند.
گردشگری کویر چند سالی است که رونق یافته است. تنها هزینه رفتن به کویر داشتن یک راهنما و راه بلد و بعد هم خودرویی مناسب برای این سفر است. به این واسطه برخی از محلیهایی که در نزدیکی کویر زندگی میکنند، بهعنوان راهنما، تورهایی را برگزار میکنند و به این ترتیب گردشگری در کویر حالا در ایران یک نوع گردشگری پذیرفته شده و پر رونق است. حالا خیلی از روستاهای کویری اقامتگاههای کویری دارند و حتی در بیابان لوت هتلی پنجستاره ساخته میشود.
یکی از زمینههای سرمایهگذاری در حوزه گردشگری، سرمایهگذاری در کویر است. شنهای روان، تپههای چشمنواز شنی و آسمان زیبای کویر در شب وگاه چشمههای آب درمانی در کویر از جاذبههای گردشگری در کویر بهشمار میروند که سالانه گردشگران داخلی و خارجی زیادی را در ۱۸استان کشور پذیرا هستند.
با وجود استقبال گردشگران از مناطق کویری ایران، اما هنوز سرمایهگذاران و سیاستگذاران چنان که باید به گردشگری کویر بها نداده و آن را بدون توجیه اقتصادی میدانند. بهعنوان نمونه، با وجود اینکه در برخی از اسناد بالادستی بهطور تلویحی به موضوع اهمیت فعالیت اقتصادی در کویر اشاره شده(ماده۳۱ برنامه ششم توسعه مبنی بر تهیه سند آمایش سرزمین ملی و استانی و اجراییسازی آن بهمنظور رقابتپذیر کردن، عدالت بینمنطقهای و سرزمینی و تقویت خوداتکایی، افزایش انگیزه وصول درآمدهای استانی) اما باز ناچیز شمردن مناطق بیابانی و کویری در فعالیتهای اقتصادی، در اسناد بالادستی مشهود است.
ازسوی دیگر، همانطور که گفته شد، سرمایهگذاران خصوصی هم توجه چندانی به گردشگری کویر ندارند چراکه وقتی صحبت از سرمایهگذاری میشود، بیشتر سرمایهگذاران بهدنبال استفاده از شرایط آب و هوایی مناسب و امکانات زیربنایی قابلاعتماد هستند و بهطور معمول از مناطق بیابانی و کویری بهعنوان نامناسبترین جغرافیا و دارای کمترین زیرساخت برای سرمایهگذاری یاد میکنند در حالی که تجربه ثابت کرده که اینگونه نیست.
بسیاری از کشورها توانستهاند با استفاده از شنزارها، انواع تفریحها و ورزشهای کویری، سود و درآمد بالایی را بهدست آورند که یکی از این کشورها امارات است.
تا چند سال پیش اگر درباره گردشگری در لوت صحبت میکردیم به ما میخندیدند اما امروز بیابان لوت به ثبت جهانی رسیده است.
سیستان و بلوچستان از بهترین چشماندازهای گردشگری کویر در جهان برخوردار است. همچنین بسیاری از بناهای تاریخی ما بناهایی هستند که معماران با الهام از شرایط منطقه کویری خلق کردهاند و همین بناها امروز مورد توجه گردشگران مناطقی مانند یزد قرار گرفتهاند.
۱۰سال پیش مردم ایران، کویر را بهعنوان یک جاذبه گردشگری قبول نداشتند اما امروز بهطور تقریبی بیشتر روستاهای کویری ما دارای اقامتگاه است و گردشگران داخلی و خارجی این مناطق بهطور قابلتوجهی بیشتر شدهاند.
نقطه عطف جهش آماری تعداد گردشگران کویر مربوط به زمانی است که فضای مجازی در قالب وایبر، تلگرام و… در ایران مورد استفاده قرار گرفت. بهبیان دیگر، عکسها و فیلمهایی که مردم از تجربههای خود در کویر داشتند بر جذب گردشگران تاثیر زیادی گذاشت.
با توجه به تنوع اقلیمی در ایران گردشگری کویر فصل ندارد. بهعنوان نمونه، کویرهای سیستان و بلوچستان در زمستان هوای بهاری دارند.
ما در مقایسه با کشوری مانند امارات، میتوانیم در بازه زمانی بیشتری به گردشگری کویر بپردازیم اما از این فرصت بهدرستی انجام نشده است.
اگرچه بخش خصوصی و دولتی کارهایی در زمینه گردشگری کویر و بیابان انجام دادهاند اما به نظر میرسد استقبال گردشگران بیش از زیرساختهای موجود است. از اینرو، انتظار میرود که بهویژه بخش خصوصی روی این صنعت سرمایهگذاری بیشتری داشته باشند تا بتوان از ظرفیت موجود در این مناطق برای رونق اقتصادی این مناطق استفاده کرد.
گردشگری کویر در ایران فصل ندارد
سیستان و بلوچستان یک کشور بیابانی است؛ بنابراین یکی از ظرفیتهای گردشگری استان استفاده از گردشگری کویر است.
لینک کوتاه : https://hatefsistanandbaluchestan.ir/?p=18709
- ارسال توسط : 1011